Mieke en Sietske Post. Een onbezorgde jeugd aan de Oosterstreek
familie kleuters 1e boerderij spelen 2e boerderij zingen grootouders school oorlog 75 jaar home

De familie Post: introductie van een warme familie
 
V.l.n.r.: knecht Jan, Klaas, Heit, Jansje met Trijnie (Zus) op schoot, naaister Jansje, Moeke en Opa van der Walle. Voor hun tijd, begin jaren 20 bij de oude boerderij.
V.l.n.r.: knecht Jan, Klaas, Heit, Jansje met Trijnie (Zus) op schoot, naaister Jansje, Moeke en Opa van der Walle.
Begin jaren 20 bij de oude boerderij. De tweeling was toen nog niet geboren.
 
"We komen uit een gezin met tien kinderen", zo begint Sietske het verhaal. "Ik moet daarbij vertellen dat het voor zowel heit als moeke het tweede huwelijk was. Heit was al jong weduwe en moeke was gescheiden en ze zijn toen met elkaar getrouwd."
"Heit had uit zijn eerste huwelijk vijf kinderen: Klaas, Jansje, Geertje, Job en Roelfje.
Moeke bracht uit haar eerste huwelijk een zoon mee: Tjebbe.
Samen hebben ze vervolgens nog vier kinderen gekregen: Trijnie (Zus), Wilt en wij tweeën. Wij waren de jongsten."
"We waren dus deels halfbroers en halfzusters van elkaar. Er waren drie soorten kinderen. Maar zo hebben we het nooit gevoeld. Er was geen enkel onderscheid tussen ons. We waren allemaal gelijk. We vormden één groot en hecht gezin."
Mieke kan dit alleen maar beamen.
 
De poppen van Wilt en Trien, Mieke links en Sietske rechts.
De poppen van Wilt en Trien,
Mieke links en Sietske rechts.
"Wie de bevalling heeft gedaan toen we werden geboren? Nou, de dorpsdokter. Dokter van der Woude. Auto's waren er toen nog niet, tenminste niet in de buurt waar wij woonden. De dokter reed in een koetsje."
"Het verhaal gaat dat Sietske bij de geboorte zo klein was, dat ze in een klomp paste. Blijkbaar had ik binnen alles opgegeten. Maar in die tijd had je nog geen couveuses. Ze werd gewoon in de wieg gestopt met een aantal warme kruiken."
"Er werd ook verteld dat de dokter best een slokje lustte en onder invloed van drank bij de bevalling heeft geassisteerd. Waar of niet waar - het is met ons allemaal goed gekomen."
De Oosterstreek kan met recht een vruchtbaar gebied worden genoemd. Sietske vertelt dat op een afstand van vijftig meter in die jaren zes tweelingen geboren zijn. Misschien om onderscheid te maken kregen Mieke en Sietske al snel een bijnaam. Als kleine meisjes werden ze 'de poppen van Wilt en Trien' genoemd.


Vorige pagina Volgende pagina